TRAINING EN BEGELEIDING
  • Home
  • Over Floor
    • Diensten
    • Podcast
    • In de media
    • Reviews
  • Shop
  • Contact




Blog

Thuiswerken tijdens #covid19

3/30/2020

2 Comments

 

Na wat weken vol spanning op de werkvloer en vraagtekens bij collega's en, in mijn geval ook leerlingen, was het hoge woord eruit:

 Nederland, werk thuis. Vandaag is het 31 maart 2020. Het dodenaantal staat in Nederland op 864 en meer dan 1100 mensen zijn besmet met het corona virus. Een bizarre pandemie waar wij niet meer omheen kunnen. Sinds drie weken werken we als Nederlanders zoveel mogelijk thuis en dit vraagt om wat aanpassingsvermogen! Voor sommige meer dan anderen. Zelf dacht ik dat het thuiswerken mij goed af zou gaan; ik werkte al thuis voor mijn bedrijf. Echter ben ik nog zoekende en velen met mij.
Ik vroeg via Instagram naar jullie grootste struikelblokken tijdens het thuiswerken maar ook naar jullie tips & tricks om deze periode zo goed mogelijk door te komen. Jullie reageerden massaal (dank daarvoor) en ik heb jullie reacties hieronder uitgewerkt.
Heel veel succes met het hoog houden van alle ballen (lees= kinderen, huisdieren, partner, werk, sport, face-time sessies en goed voor jezelf zorgen) en zoals Rutte het zo prachtig verwoordde: Pas een beetje op elkaar! 

Het lastigste aan thuiswerken

1. Grenzen en plannen
Thuiswerken zorgt ervoor dat de grens tussen werk en privé vervaagd. Je begint met je ontbijt achter je laptop en voor je het weet is het 13:00 en pak je een kop thee en een appel om weer door te knallen. Call hier, mails daar, kind dat ronddartelt en ohja... je labradoodle moet ook nog naar buiten. Daarnaast gaven jullie aan het overzicht snel kwijt te raken en de motivatie door overvraging te verliezen; waar begin ik!?
Er wordt weinig ruimte ervaren om het hoofd leeg te maken en grenzen te bewaken, waarvan je dacht dat dit je goed af zou gaan.

Daarom de volgende tips, door jullie zelf gegeven en aangevuld door moi:
- Houd 1 ritme aan. Een vaste tijd om op te staan, te pauzeren en kies een eindtijd Houd je aan jouw tijden en als iets niet af is; morgen weer een dag.
- Maak een overzicht met deadlines, prioriteiten, belafspraken en tijd om uitvoerend werk te verrichten. Doe dit op papier. Vind je dit lastig? Vraag dan om hulp, daar is niks mis mee!
​Als extra tip gaven jullie aan om een Productivity Planner aan te schaffen. Deze vind je hier. Maak daarnaast een to do lijst per dag waarin de hoogste prioriteiten bovenaan staan en werk zo jouw lijstje af. Let op: ben niet te streng voor jezelf. Kijk naar wat je wel is gelukt, zo houd je motivatie en geef je jouw positieve mindset een boost.
- Plan jouw pauzes. Maak een onderscheid tussen de volgende soorten pauzes: Beweging, ontspanning, telefoontijd, gezelligheid. 
Hiermee beloon je jouw harde werken. Let wel op dat je jouw pauzes ergens anders houdt (buiten, andere kamer, beneden) dan op jouw werkplek.
- Bewaak jouw grenzen. Houd je aan jouw planning en check elk uur hoe jij je voelt. Kan je door naar jouw volgende taak of is het tijd voor een pauze moment? Zorg dat niet jouw werk maar jij de prioriteit bent op jouw lijst, dan zal het werken je makkelijker af gaan. 

Picture

2. Concentratie en een vol hoofd
Dat is nogal een dingetje.. concentreren. Na wat onderzoek kwam ik erachter dat concentreren met enorm veel factoren te maken heeft en we veel kunnen doen zodat onze hersenen het maximale uit de geleerde stof of het werk wat we doen halen en we dus efficiënter werken. Jullie gaven aan dat de volgende onderdelen het meeste afleiden: huishouden, gezin, werkplek, huisdieren, telefoon, gamen en Netflix. Herkenbaar! Het wisselen van taken, wat wij denken dat multitasken is, zorgt ervoor dat we steeds harder moeten werken om onze concentratie er weer bij te houden.

Vandaar de volgende tips! Ga je ermee aan de slag of heb je aanvullingen? Laat het hieronder weten, ik ben benieuwd: 
- Zorg voor een opgeruimde werkplek. Alles wat je op dat moment niet nodig hebt, ruim je op. Zo kan je gerichter met de taak op jouw lijst aan de slag. 
- Zorg dat je een plek hebt die je kunt afsluiten als je gaat pauzeren of waar je echt van weg kunt, dan is het makkelijker om de dag te beginnen en af te sluiten. 
- Zorg voor genoeg daglicht en zuurstof. Daglicht zorgt ervoor dat je werk goed verlicht is en jouw focus daarheen gaat. Jouw brein gaat lekker op zuurstof en presteert ook beter. Zet het raam open of steek je koppie regelmatig even de tuin in, dit bevordert de concentratie. 
- Zorg voor goed meubilair. Een verstelbare stoel, laptop werkplek en bureau waar je langere tijd achter kan werken. Mocht je last van je rug krijgen, doe dan bijvoorbeeld deze korte oefeningen om je gewrichten soepel te houden. 
​- Sport! Ik weet het... lastig maar het kan! Zelf doe ik challenges via social media, een lesje naar keuze via youtube, ga ik skeeleren/ wandelen/ fietsen of hardlopen. Allemaal dingen die je alleen en in korte tijd kunt doen om het hoofd leeg te maken. Voor jouw brein is 3 x 10 min intensief bewegen het beste. 

Picture

- Gun jezelf me-time en ben lief voor jezelf. Dit zijn al lastige tijden waarin veel onzekerheid zit. Een beetje zelfliefde mag hierin wel wat aandacht krijgen. Ga iets creatiefs doen, werk in de tuin,  douche uitgebreid, puzzel of doe een bordspel, hop op de bank met een foute film, lak je nagels, doe een maskertje met het gezin en geniet van de kleine dingen. Wat kan helpen is elke avond voor het slapen gaan opschrijven waar je dankbaar voor bent. Zo verleg je jouw focus naar positiviteit en dankbaarheid. Zelf gebruik ik een energie dagboek waarin ik kijk naar hoe ik me op verschillende gebieden voel, wat goed ging, waar ik dankbaar voor ben en wat ik mag loslaten. Deze vind je hier.

Picture

- Zorg voor weinig afleiding. Werk in shifts met je partner, werk als de kinderen liggen te slapen of zoek met het hele gezin in een bepaald tijdsvak (van 09:00 tot 11:30) ieder zijn eigen plek op. 
- Eet en drink voldoende en gezond. Maak het leuk en geniet van elke snack. Zet een watertimer om jouw vochtgehalte op peil te houden. 

3. Sociaal contact
Misschien nog wel een van de belangrijkste op deze hele lijst. We missen jullie! Onze familie, vrienden, sportmaten, collega's, klanten en studenten. Je lieve oma waar je niet meer langs mag, een leerling niet echt in de ogen kunnen kijken, balletje trappen met je maten of je vriendinnen omhelzen en eens goed bijkletsen onder het genot van een hapje en drankje (in mijn geval). Ondanks dat we weten dat er ergere dingen zijn en dat we dankbaar zijn dat we gezond zijn, valt het ons wel zwaar. Je hebt geluk als je een gezin of geliefde om je heen hebt maar veel van ons zijn alleen. Dan kan, op de meest vreemde momenten, het gevoel van eenzaamheid toeslaan. Of machteloosheid omdat je bijvoorbeeld niet voor jouw zieke opa, tante of vriend kan zorgen. 
​
Hierin wil ik je meegeven; kijk naar waar je invloed op hebt. Kan je niks aan de situatie doen? Laat het voor nu los. De coronacrisis is groter dan dit. Focus op de gebieden waar je wel invloed op hebt:
- Stuur kaartjes naar de mensen die het nodig hebben. Laat ze weten wat je voor hen betekent, dat je aan ze denkt, dat je ze mist of gewoon een lief gebaar in deze tijd. 
- Online chatten! Skype, FaceTime, ZOOM, Google Hangout, Discord en ga zo maar door. Zo kan je op afstand toch goed bijpraten, overleggen of samenwerken. We''ll get there!
- Doe mee aan een online spel of feestje! Apps als houseparty lenen zich hier goed voor maar op FaceBook zijn er ook online quizzen te vinden die je alleen maar ook samen kan spelen.
- Toegeven. Soms is het even shit en voel je je down, weer oke, en dan weer KAK. Wat mij helpt: een dansje doen op dit nummer en weten dat alles voorbijgaat. 

Zo, nu kruip ik op de bank voor een foute film en een bak zelfgemaakte popcorn. Succes deze week en wie weet hoe we ervoor staan na 28 april. We zijn van elkaar gescheiden maar misschien wel dichterbij dan ooit! 

2 Comments
Carmsn
3/31/2020 11:35:48 am

Echt fijne tips waar ik goed mee vooruit kan de aankomende tijd. Waardeer t enorm! Ik deel t door met anderen ❤️ xoxo

Reply
Floor
3/31/2020 12:15:46 pm

Wat leuk om te lezen! Heel graag gedaan :)

Reply



Leave a Reply.

    Over

    Floor van Tuijn is mentor, faalangstreductietrainer en ervaringsdeskundige op het gebied van faalangst en perfectionisme. Daarnaast vol enthousiasme wat aanstekelijk werkt en een positieve mindset.

    Archief

    May 2020
    March 2020
    November 2019
    October 2019
    September 2019

    Categorieën 

    All
    Cadeautips
    EMDR
    Kijktip
    Media
    Mijn Bedrijf
    Ons Brein
    Start
    Studeren
    Thuiswerken
    Visualiseren
    Vol Hoofd

    RSS Feed

KvK: 75809249

Email: info@floorvantuijn.com
​
Locatie: Tilburg, NL

Picture
  • Home
  • Over Floor
    • Diensten
    • Podcast
    • In de media
    • Reviews
  • Shop
  • Contact