TRAINING EN BEGELEIDING
  • Home
  • Over Floor
    • Diensten
    • Podcast
    • In de media
    • Reviews
  • Shop
  • Contact




Blog

Studeren,studeren, studeren!

10/25/2019

6 Comments

 

Je kent het wel: jouw docent geeft 6 weken van te voren aan wanneer de tentamens/toetsen van zijn vak zijn. Jij zet het in je agenda maar parkeert het tentamen/toets: alle andere projecten, onderzoeken en ‘’maak’’werk hebben voorrang.
Logisch! Praktisch bezig zijn zorgt voor resultaat en geeft rust en ruimte in je hoofd. Het is ‘’af’’. Bij leerwerk gaat dit lastiger.

Tijdens het studeren voor een tentamen/toets begin je vaak bij 0. Je leert iets compleet nieuws met, als je geluk hebt, enige voorkennis door basisschool/internet/tv. Toetsen maken en kennis beheersen gaat dus niet vanzelf. Het is hard werken om van een geitenpaadje (nieuwe kennis die zich in jouw hersenen vestigt) een daadwerkelijke snelweg (lange termijn geheugen) te maken.
Door veel bezig te zijn met de kennis/stof en deze herhalen maak je deze steeds meer eigen en bouw je aan jouw snelweg!
Hieronder staan enkele manieren van leren die je kunnen helpen om kennis en vaardigheden te beheersen. Succes en kijk vooral naar welke stijl van leren bij jou past. Als je ergens moeite mee blijft houden, benader een docent of je studieloopbaanbegeleider/mentor.

Voorafgaand aan het studeren zijn er enkele dingen die je kan controleren om het maximale eruit te halen:
1: Heb ik alle informatie die ik nodig heb om me voor te bereiden op de toets?
Zo nee: Zorg dat je jouw documenten verzameld en vraag een docent om extra uitleg/ check of je het juiste aan het leren bent.

2: Op welke manier ga ik leren? Probeer er enkele uit om erachter te komen welke manier van leren bij jou past.

3: Plan jouw studeertijd in. Hoeveel tijd heb ik in totaal nodig om (….) te kennen? Blok momenten in je agenda en kijk wanneer het voor jou past. Houd je ook aan deze planning.

4: Stel prioriteit aan jouw studeerwerk en gun jezelf succes.

Nu je weet wat je moet leren, op welke manier en wanneer, gaan we in op het studeren zelf.

#1 Doe iets met de leerstof
Ik vertelde net al even over het korte en lange termijn geheugen. Nieuwe informatie komt in jouw korte termijn geheugen terecht. Dit geheugen is niet heel groot en de kennis die zich hier verzameld blijft hier vaak maar even hangen. Als je ervoor wilt zorgen dat er een snelweg wordt gevormd, is praktisch met de leerstof bezig zijn een goede stap.
- Flitskaartjes maken
- Het uitschrijven van de stof of begrippen
- Maak een top 10 met de belangrijkste zaken en hang die in het zicht (wc, bureau, boven je bed) - Vraag jouw docent naar extra oefen materiaal
- Markeer de belangrijkste begrippen met uitleg en gebruik ze in een zin die duidelijk maakt wat het begrip betekent.
- Maak een samenvatting.
- Zet de belangrijkste stukken in je eigen woorden en leg ze uit aan een klasgenoot of aan je familie thuis.
- Maak een toets voor een medestudent Zorg dat er open vragen in zitten over de begrippen en toepassingsvragen. Een toets met woordjes kun je het beste in Nederlands-Vreemde taal als Vreemde taal-Nederlands maken. Allebei de kanten op leren is handig om de woorden nog beter te begrijpen.
- Maak een mindmap
- Laat je overhoren door je familie of vrienden. Dit is soms spannend maar wel erg leerzaam. Schrijf op wat je al weet en waar je nog wat extra in dient te oefenen. Ga weer aan de slag en laat je de dag erna nog eens overhoren om te zien of het oefenen heeft gewerkt.
- Maak een les en doe alsof jij de docent bent. Leg jouw ouders, medestudent of vrienden uit waar de stof over gaat. Als jij het in jouw eigen woorden kunt uitleggen, ken je de stof!
- Maak een schema waarin je kennis die bij elkaar hoort, clustert
- Bekijk je aantekeningen die je hebt aangemaakt tijdens de lessen. Leg ze naast de lessen die de docent heeft gegeven en kijk of alles wat je hebt opgegeven klopt.
- Maak een spel! Memory met begrippen, een kwartet van de woordjes van Engels, maak een Kahoot voor elkaar of verzin een ander leuk en leerzaam spel! Op deze manier varieer je in het leren en ben je op een leuke manier met de lesstof bezig.
- Maak een oefentoets, examen van vorig jaar of quickscan
- Maak op WRTS.nl een lijst aan. Je leert van de lijst maken en daarna kun je je automatisch laten toetsen. https://wrts.nl/signin


#2 Herhaling
Herman Ebbinghaus was een Duitse psycholoog (1850 tot 1909) die onderzoek deed naar het geheugen en de werking van ons brein. Hij was vooral geïnteresseerd in hoe het kan dat we dingen zo snel weer vergeten nadat we iets hebben geleerd. Misschien ken je het wel: je leert voor de toets na school, laat je ’s avonds overhoren en kent 90% van de stof. Met een tevreden gevoel ga je naar bed, je kent ten slotte de leerstof. Maar eenmaal op de toets, ben je de helft vergeten en slaat de paniek toe. Misschien wel zo erg dat je een black-out krijgt. Hoe dat kan? Meneer Ebbinghaus heeft het volgende ontdekt:

Als je aan het leren bent, vergeet je de eerste 20 minuten het meeste weer. Na een uur vergeet je ongeveer de helft van wat je hebt geleerd en na een dag gaat dit pas afnemen. Na een week bezig te zijn met dezelfde kennis vergeet je een stuk minder van de stof. Om dit inzichtelijk te maken heeft Ebbinhaus de Vergeetcurve gemaakt (zie afbeelding onderaan de blog).

Zorg dus dat je elke dag, niet voor te lange tijd, de stof herhaalt. Dan kan deze zich verplaatsen naar jouw lange termijn geheugen.
​
#3 Tips:
- Studeer niet te lang maar wel intensief
- Leg je telefoon weg! We kunnen als mens niet multitaksen. We wisselen steeds van taak: telefoon, leren, opruimen, leren, telefoon, drinken pakken etc. Dit is voor onze hersenen enorm vermoeiend. 
- Zet een timer als concentratie middel. Als je weet dat het leren voor jouw toets 4 uur duurt en je verdeeld dit over 3 weken, zet dan een timer voor elke 20 minuten dat je leert. Dan gebruik je jouw tijd vaak optimaler en kan je niet overwerken of verdwalen.
- Plan meer tijd in voor moeilijke vakken
- Doe na een moeilijk vak een makkelijk vak. Hier worden jouw hersenen blij van.
- Wissel leer- en maakwerk af
- Streep af als je iets gedaan hebt. Dit werkt als beloningssysteem en werkt stimulerend.
- Deel je successen met anderen, ben trots op wat je bereikt. Dit zorgt voor motivatie om door te pakken.
- Deel je mislukkingen met anderen. Dan kan je deze afsluiten en verder.
- Plan voldoende pauzes in. 

#4 Rust en lief zijn voor jezelf
Neem op tijd rust. Je hoofd leegmaken door een pauze te nemen, wat te bewegen, een potje voetbal of wandeling te maken of wat muziek te luisteren. Ga op tijd naar bed, slaap 8 uur, eet voldoende en gezond en zorg dat je genoeg drinkt. Je hersenen en jijzelf hebben hier veel baat bij! Zorg voor een fijne omgeving waar je geconcentreerd en ontspannen met de kennis aan de slag kunt.

Ik wens je heel veel succes dit jaar met het behalen van jouw studeerdoelen en ik ben benieuwd of er dingen zijn waar je nog niet aan had gedacht. Of dat er dingen zijn die je nog niet had geprobeerd en die nu voor jou werken. Laat het me weten!

Picture
6 Comments
Jessica
10/25/2019 09:24:52 am

Super effectieve blogpost! Midden in de voorbereiding voor de tentamen week, kwam ik deze post tegen en ik dacht ‘ nou, die timer kan ik wel gelijk proberen!’ Dus daar ging ik.. timer aan, telefoon op vliegtuig stand. Ik ben zelf gewoon verbaasd over hoe goed en snel ik door de stof heen ging! Dit motiveert zó erg en ook was mn concentratie super hoog 👌🏼
Ik ga dit zeker vasthouden!
Thanks Floor 🍀

Reply
Floor
10/28/2019 07:55:12 am

Wat enorm goed dat je hiermee aan de slag bent gegaan Jessica en dankjewel voor je comment. Heel veel succes met je tentamens :D

Reply
Carmen
11/4/2019 01:18:28 am

Ik heb er ontzettend veel aan gehad! Top blog! Echt heel nice door onder andere: Het taalgebruik, de manier van verwoorden sluit aan bij hoe ik zelf praat. Ook door de afwisseling in tips en literatuur, het is niet saai om te lezen maar juist op een manier waarin je wil weten wat er nog meer wordt verteld. Verder zijn de tips (naar mijn ervaring) succesvol. Vooral het maken van mindmaps heeft mij geholpen. Nadat die per vak klaar waren heb ik de op mijn lege muur gehangen achter mijn bureau! Zo lees ik iedere keer opnieuw wat de stof inhoudt ;)

Reply
Floor
11/19/2019 12:46:37 am

Dankjewel voor jouw feedback en wat goed dat je hier zo actief mee aan de slag gaat.

Reply
Carmen
11/4/2019 01:19:58 am

Bovendien kwam de post precies op een goed moment: aankomende donderdag beginnen mijn tentamens, dus let's go met het studeren! ;)

Die muur hangt inmiddels helemaal vol dus ik ben er klaar voor, dank je wel Floor! X

Reply
Floor
11/19/2019 12:46:54 am

Heel veel succes!

Reply



Leave a Reply.

    Over

    Floor van Tuijn is mentor, faalangstreductietrainer en ervaringsdeskundige op het gebied van faalangst en perfectionisme. Daarnaast vol enthousiasme wat aanstekelijk werkt en een positieve mindset.

    Archief

    May 2020
    March 2020
    November 2019
    October 2019
    September 2019

    Categorieën 

    All
    Cadeautips
    EMDR
    Kijktip
    Media
    Mijn Bedrijf
    Ons Brein
    Start
    Studeren
    Thuiswerken
    Visualiseren
    Vol Hoofd

    RSS Feed

KvK: 75809249

Email: info@floorvantuijn.com
​
Locatie: Tilburg, NL

Picture
  • Home
  • Over Floor
    • Diensten
    • Podcast
    • In de media
    • Reviews
  • Shop
  • Contact